El sida:
La sida ( síndrome d'immunodeficiència adquirida) és el resultat a llarg termini de la infecció per l'anomenat virus de la immunodeficiència humana (VIH).
Aquest virus ataca preferentment al sistema immunitari o de defenses d l'organisme, que deteriora i el fa més vulnerable a patir infeccions i tumors.
Es pot diferenciar entre la sida i la sida pediàtrica.
Causes i vies de contagi:
L'agent causant de la sida pediàtrica és un retrovirus humà de la família del lentivirus, el VIH-1
La principal forma de transmissió del VIH en la infància és la vertical, de mare a fill durant l'embaràs, el part o la lactància.
Tres de quatre nadons de mares seropositives no estan realment infectats pel VIH i perden els anticossos antiVIH de procedència materna entre els primers quinze o divuit mesos de vida.
Encara que només entre el 25% i el 35% d'infants nascuts de mares amb sida presenten infecció per VIH, aquesta via de transmissió és responsable del 90% de tots els casos de sida infantil.
La infecció només es produeix si el virus penetra a l'orgnisme i entra en contacte amb la sang o les mucoses de la persona.
Període d'incubació:
Quan fa entre una i sis setmanes que el virus ha entrat a l'orgnisme, aquest comença a desenvolupar anticossos.
Una persona infectada pot trigar molts anys a presentar-ne símptomes. En aquesta fase es diu que l'individu es seropositiu o portador
Durant aquest temps, el VIH no està nactiu, sinó que es continua multiplicant de manera activa a l'interior de les cel·lules i n'infecta d'altres.
Simptomatologia:
Es presenta en diferents fases:
L'anomenada fase d'infecció aguda es caracteritza per presentar una sèrie de símptomes Pseudogripals com la febre, nàusees, diarees i sensació de mal estar i desapareixen al cap d'una o dues setmanes.
Aquesta fase és molt contagiosa.
Seguidament es presenta una fase, anomenada, fase asimptomàtica, que pot durar deu anys o més.
En alguns casos es poden detectar símptomes menors com la febre, suors nocturns, pèrdua del 10% o més de pes etc.
Durant aquest període el virus continua multiplicant-se i causa una destrucció progressiva dels sistema immunitari.
A continuació s'inicia la fase simptomàtica, amb les manifestacions greus que caracteritzen la malaltia: pèrdua de força muscular, paràlisi, disminució de les facultats mentals, disminució visual, diarrees, grans pèrdues de pes, pèrdua de la gana etc.
Tractament:
Hi ha diferents medicament antiretrovirals que actuen en diferents fases del cicle de repliació viral.
Actualment es considera que el tractament més efectiu és la combinació de tres medicaments.
Aquestes combinacions poden tenir efectes secundaris, tot i que quan s'usen amb precaució poden arribar a reduir els nivells del virus a la sang fins a unes xifres pràcticament indetectables.
Prevenció:
Les pràctiques sexuals segures eviten la transmissió de VIH, per tant el mètode més efectiu és l'ús correcta del preservatiu.
No consumir drogues contribueix a prevenir la infecció, per tant no pendre drogues durant l'embaràs.
Les dones amb VIH han d'evitar quedar-se embarassades, però si decideixen tenir la criatura, poden rebre tractament amb antiretrovirals durant l'embaràs, la qual cosa redueix en un 60% el risc de transmissió de la infecció del fetu.
De la mateixa manera les mares infectades han d'evitar alletar.
Vídeo sobre la vacuna española contra el VIH.
Que es la sida? Vídeo explicatiu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada